Fire Box Kft.

Munkavédelem, Tűzvédelem és Környezetvédelem

Firebox / Hírek / Munkaerőhiány különböző szakmákban
Munkaerőhiány különböző szakmákban

 

A hiányszakmák listáját minden évben a megyei fejlesztési és képzési bizottságok állítják össze, majd a kormány hagyja jóvá.

A 2017/2018-as tanévben ezek lesznek a hiányszakmák : ács, cukrász, családi gazdálkodó, eladó, elektronikai technikus, épület- és szerkezetlakatos, gépgyártás-technológiai technikus, gépi forgácsoló, gyakorló ápoló, hegesztő, ipari gépész, karosszérialakatos, kőműves, kertész,központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő, mechatronikai technikus, női szabó, szőlész-borász, vegyész technikus, villanyszerő, víz-, csatorna- és közműrendszer-szerelő.

Ezek a létszámhiány főbb okai:

-egyre kevesebb új belépő van a munkaerőpiacra: míg 15 évvel ezelőtt közel 189 ezer 24 éves fiatal lépett be a munkaerőpiacra, a számuk 2015-re már a 128 ezret sem érte el a KSH adatai szerint

-a jobb fizetés reményében egyre többen mennek külföldre dolgozni

-a munkáltatók legfőképpen a képzett, tapasztalattal rendelkező rétegre tartanak igényt.

Jelenleg leginkább szakképzett munkaerőből van hiány a munkaerőpiacon. Egyrészt a külföldi elvándorlás miatt, másrészt pedig azért, mert az elmúlt évtizedekben egyre kevesebb diák jelentkezett szakközépiskolákba és inkább a gimnáziumok felé tolódott el az oktatás. Az előbbi problémát a versenyképes fizetésekkel és a jobb munkavállalói feltételek biztosításával, az utóbbit pedig a megfelelő utánpótlás biztosításával, a jobb oktatási rendszer kialakításával, valamint a szakképzés megfelelő támogatásával lehetne orvosolni.

állás

Országos lefedettség


Fire Box Kft.
2600 Vác, Avar utca 5.
+36 27/501-175
firebox@firebox.hu
©2016

Weboldal készítés | Arculattervezés

Bisnode tanusitvany