Fire Box Kft.

Munkavédelem, Tűzvédelem és Környezetvédelem

Firebox / Egyéb / HACCP rendszer
HACCP rendszer

Általában a HACCP-ről

 

A HACCP egy angol kifejezésből eredő rövidítés (Hazard Analysis on Critical Control Points), magyarul veszélyelemzés, amely kritikus szabályozási pontokon alapul.

A HACCP rendszer egy élelmiszer-biztonsági kockázatkezelő rendszer, amely jó gyártási és forgalmazási gyakorlatra és jó higiéniai gyakorlatra épül. Célja a megelőzés az élelmiszerbiztonság biztosítása, a fogyasztó védelme. Önmagában, vagy teljeskörű minőségbiztosítási rendszer részeként is alkalmazható.

Kinek kötelező?

 

A ma hatályban lévő törvények szerint,

-az élelmiszergyártóknak,

-élelmiszeripari logisztikai vállalkozásoknak,

-élelmiszert forgalmazóknak,

-büféknek, éttermeknek,

-vendégéglátó és közétkeztető vállalkozásoknak kötelező a HACCP rendszer kidolgozása és alkalmazása.

Hogyan történik a HACCP rendszer kidolgozása?

 

A folyamat során kritikus (CCP) pontok kerülnek meghatározásra, ahol az élelmiszerbiztonság veszélybe kerülhet. Ezeket a pontokat kell leszabályozni, egy a gyakorlatban is jól használható dokumentáció (naplók, jegyzőkönyvek) formájában a HACCP kézikönyvön belül. A HACCP rendszernek igen lényeges jellegzetessége, hogy adott termékre, termékcsoportra, technológiára, az adott körülmények között kell a veszélyelemzést elvégezni és a rendszert kidolgozni. Ezért nem lehetséges egy általános, minden hasonló tevékenységet végző szervezetre alkalmazható rendszer dokumentáció kidolgozása, hanem minden esetben az egyedi adottságok, feltételek részletes vizsgálata szükséges. Hasonló adottságok és technológiák viszont vannak, különösen igaz ez a közétkeztetésre és a vendéglátásra. Ezen a felismerésen alapul a projekt, amely csoportos és mintarendszeres módszerek alkalmazásával próbálja meg egyszerűsíteni, gyorsítani, és olcsóbbá tenni a HACCP kialakítását.

Szolgáltatásunk

 Helyszíni bejárás során áttekintjük a gyártási, forgalmazási, raktározási folyamatokat és technológiát, a már működő egységekben áttanulmányozzuk a helyi adottságokat, a dolgozói és technológiai munkafolyamatokat

Ha rendelkeznek HACCP dokumentációval de azt a  hatósági ellenőrzések során kifogásolták akkor a helyszínen átnézzük a kifogásolt HACCP Kézikönyvet. Elemezzük a technológiát és a lehetőségek szerint átdolgozzuk a módosításra szoruló részeket. A találkozást követően elkészítjük a HACCP Kézikönyvet vagy a szükséges módosításait, az aktuális jogszabályi előírásoknak megfelelő állapotra.

Országos lefedettség


Fire Box Kft.
2600 Vác, Avar utca 5.
+36 27/501-175
firebox@firebox.hu
©2016

Bisnode tanusitvany