Fire Box Kft.

Munkavédelem, Tűzvédelem és Környezetvédelem

Firebox / Hírek / 2013 évtől hatályba lép az új munkabaleseti jegyzőkönyv!
2013 évtől hatályba lép az új munkabaleseti jegyzőkönyv!

2013 évtől hatályba lép az új munkabaleseti jegyzőkönyv!

            Kedves Olvasónk! Értesíteni szeretnénk, hogy 2013. január elsejétől új formátumú munkabaleseti jegyzőkönyvet kell használniuk munkabalesetek esetén. Az új jegyzőkönyvet csatolva megtalálja a cikk mellett.  A cikk további részében tájékoztatást adunk a jegyzőkönyvhöz kapcsolódó változásokról.

            Egy 2011-ben történt jogszabály – változtatás nyomán 2013. január 1-től új munkabaleseti jegyzőkönyv nyomtatványokat kell használniuk a munkáltatóknak. A 51/2011. (XII. 23.) NGM rendelet hatályba lépését ezzel együtt az új jegyzőkönyvek bevezetése kétszer volt kitolva. Ez év január elsejétől viszont szigorúan az új jegyzőkönyveket kell használni az esetleges munkahelyi balesetek esetén.

            Az új munkabaleseti jegyzőkönyv tartalma és formátumába is különbözik az előző hatályban levő jegyzőkönyvvel szemben.   Az új formátumú nyomtatvány áttekinthetőbb lesz, mérete nem változik, egy kétoldalas A/4-es oldal marad. Úgyszintén egyszerűsítést jelent, hogy 2013. január elsejétől már nem kell külön módosító jegyzőkönyvet-formátumot alkalmazni, hiszen ugyanaz a jegyzőkönyv-minta lesz használatos az új munkabalesetre, és annak módosítására, illetve törlésére is.

            Az első időszakban az új nyomtatványok, a megszokat papíralapú kitöltés és a postai úton való beküldése, marad. Későbbiekben viszont elektronikus úton lehet lesz intézni az eljárást. A jegyzőkönyvek feldolgozási helye nem változik, továbbra is a területileg illetékes kormányhivatal címére kell elküldeni.

            Nem lett módosítás, változás abban sem, hogy a jegyzőkönyv kitöltése és kiküldése előtt a munkáltatónak mindegyik – tudomására jutott – balesetről meg kell állapítania, hogy munkabalesetnek tekinti-e. Hogyha nem tekinti munkabalesetnek, akkor erről és a jogorvoslat lehetőségéről a sérültet,- halálos baleset esetén – a hozzátartozót tájékoztatni kell. A munkáltatónak ki kell vizsgálnia a munkaképtelenséggel járó munkabalesetet, a vizsgálati eredményt jegyzőkönyvében, kell rögzítenie. A kivizsgálás lezárásakor a munkáltató köteles, de legkésőbb a tárgyhót követő hónap 8. napjáig kiküldeni a jegyzőkönyvet:

– a hozzátartozónak vagy a sérültnek; halál estén, vagy a három napot, meghaladó munkaképtelenséget okozó munkabalesetről a munkabaleset helyszíne szerint jogosult munkavédelmi felügyelőségnek;

– az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak, a társadalombiztosítási kifizetőhelynek, ennek hiányában az illetékes egészségbiztosítási szakigazgatási szervnek;

– külföldi kiküldetés, külszolgálat, munkaerő-kölcsönzés esetén a magyarországi székhelyű munkáltató magyar munkavállalójának a 2. pont szerinti munkabalesetéről a munkáltató székhelye szerint illetékes munkavédelmi felügyelőségnek;

– munkaerő-kölcsönzés, kirendelés esetén a kölcsönbeadó, kirendelő munkáltatónak.

            Az új jegyzőkönyvek bevezetésére az Európai Tanács határozata alapján van szükség. E határozat alapján ugyanis a munkabalesetekre vonatkozó adatszolgálás a tagországokban egységesnek kell lenni. Az unió statisztikai hivatala az EUROSTAT és annak Foglalkoztatási és Szociálpolitikai Főigazgatósága egységes módszertant dolgozott ki a munkahelyi balesetek európai statisztikájának ESAW (European Statistics on Accident at Work) kialakítására és egységesítésére. Az új, hazai formanyomtatvány most már megfelel az Európai Uniós követelményeknek, így a magyar munkavédelmi balesetekről szóló adatok összehasonlíthatóak lesznek az Európai Unió többi tagállamának adataival .

             Esetleg problémája kérdése merült fel az új formátumú munkabaleseti jegyzőkönyvvel kapcsolatosan kérem bizalommal, forduljon hozzánk.

Országos lefedettség


Fire Box Kft.
2600 Vác, Avar utca 5.
+36 27/501-175
firebox@firebox.hu
©2016

Bisnode tanusitvany