Fire Box Kft.

Munkavédelem, Tűzvédelem és Környezetvédelem

Firebox / Hírek / A Home Office munkavédelme
A Home Office munkavédelme


2022. június 1-jével módosult a Munka Törvénykönyve, mely a veszélyhelyzet során a távmunkával kapcsolatos szabályok alkalmazásáról szóló 487/2020. (XI.11.) Kormányrendelet hatályon kívül helyezését követően törvényi szintre emelte a távmunka (köznapi nevén a home office) szabályait.

De mi is az a „Home Office”?

A mindennapi életben home office-ként használt fogalmat az Munka Törvénykönyve az alábbiak szerint határozza meg: „Távmunkavégzés esetén a munkavállaló a munkát a munkaidő egy részében vagy egészében a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen végzi.”

Kinek jár(hat) a home office?

Rengeteg olyan munkakör van, amely során a home office annak jellegéből adódóan kizárt: egy pék, építőipari szakipari vagy mezőgazdasági területen dolgozó munkavállaló esetén, ahol a munkavégzés feltétele a helyszíni, személyes megjelenés.

A home office elrendelése egyik fél egyoldalú döntésére sem valósulhat meg, mivel a Mt. kifejezetten előírja, hogy a munkaszerződésben kell megállapodni a munkavállaló távmunkavégzés keretében történő foglalkoztatásában, és a munkaszerződés aláírásához vagy módosításhoz a munkáltató és munkavállaló kölcsönös aláírása szükséges.

A távmunkavégzés – a munkáltatóval kötött megállapodás alapján – a munkavállaló által biztosított munkaeszközzel is történhet. Az ilyen munkaeszköz esetén a munkáltató a kockázatértékelés elvégzése során győződik meg a munkaeszköz biztonságos állapotáról, amelynek fenntartásáról a munkavállaló gondoskodik. A munkáltató ekkor is köteles tájékoztatni a munkavállalót a munkavégzéshez szükséges, egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörülmények szabályairól. Távmunkavégzés esetén munkahely az a munkaszerződésben a felek által meghatározott helyiség, ahol a munkavállaló az információtechnológiai vagy számítástechnikai eszközzel rendszeresen a munkáját végzi.

Nem számítástechnikai eszközzel végzett munka esetén szigorúbbak a munkavédelmi kritériumok. A feleknek írásban kell meghatározniuk a munkavégzés helyét, melye a munkáltatónak előzetesen munkavédelmi szempontból meg kell vizsgálnia, azt munkavégzésre alkalmasnak minősítenie. 

További munkavédelmi kérdés esetén keresse fel cégünket elérhetőségeink egyikén:

Telefon: +36 27 /501-175
E-mail: firebox@firebox.hu
Web: www.firebox.hu

 

Országos lefedettség


Fire Box Kft.
2600 Vác, Avar utca 5.
+36 27/501-175
firebox@firebox.hu
©2016

Bisnode tanusitvany