Fire Box Kft.

Munkavédelem, Tűzvédelem és Környezetvédelem

Firebox / Hírek / A tömeget nem, a lakástüzet azonban elkerülheti az ünnepi készülődés alatt
A tömeget nem, a lakástüzet azonban elkerülheti az ünnepi készülődés alatt

Évente hat-hétezer, naponta átlagosan tizenöt lakástűzhöz kell vonulniuk a tűzoltóknak országszerte. Ez a szám télen a duplájára is emelkedhet. Ilyenkor az emberek többet tartózkodnak otthon, fűteni kell, és az ünnepi készülődés, a sütés-főzés, díszítés is hozzájárul a lakástüzek számának emelkedéséhez. 

December elseje óta már három kigyulladt adventi koszorú és egy fényfüzér miatt riasztották a tűzoltókat.

Bár éves szinten a tűzesetek legjellemzőbb okozói az elektromos zárlatok, év végén a második leggyakoribb okká válnak a karácsonyfatüzek, illetve a karácsonyi díszek, asztali díszek, csillagszórók okozta tüzek. 

Karácsonykor még otthon van a család, a figyelem a feldíszített fára összpontosul, így ha valami lángra kap, jó eséllyel gyorsan eloltják, ezekről az esetekről nem is érkeznek kárbejelentések.

Az ünnepnapok múltával azonban sajnos lankad a figyelem, mindeközben a fák napról napra szárazabbakká válnak, így egyre fokozódik a gyúlékonyságuk is. Ami katasztrófához vezethet, az pl. ha a szülők engedik a gyerekeknek egyedül meggyújtani a gyertyákat és csillagszórókat. De nem ritka a asztalon lévő gyertya vagy csillagszóró miatt meggyulladt tv-ről, függönyről, kanapéhuzatról, szőnyeg.

A karácsonyi vacsora gyertyagyújtásánál érdemes arra is figyelni, hogy az adventi koszorú alá fém tálcát tegyünk, így kevésbé terjed el a tűz egy esetleges balesetnél. A karácsonyfát semmiképp ne díszítsük égő gyertyával!

Az ünnepi menü elkészítése során sok időt töltünk a konyhában, folyamatosan sütünk-főzünk valamit. Fokozottan figyeljünk arra, hogy ne hagyjuk felügyelet nélkül a készülő ételt, a forró étolajat tartsuk távol a vízforrástól. Ha esetlegesen lángra kap a forró olaj, tegyünk rá fedőt, így oxigén hiányában elalszik a tűz.

A karácsonyi csomagokat, csomagoló anyagokat semmiképp se tartsuk különféle hőforrások közelében, például gyertya mellett vagy kandallónál, mert nagyon gyúlékonyak.

Végezetül arra a fontos szabályra is felhívjuk a figyelmet, hogy ha elmegyünk otthonról, a világító dekorációkat mindig kapcsoljuk ki, a lakástüzek nagy része a karácsonyi időszakban ugyanis a füzérek, izzósorok, illetve a gyertyák nem megfelelő használatából ered.

Legyünk elővigyázatosak és kerüljük el a lakástüzeket!

További tűzvédelmi kérdés esetén keresse fel cégünket az elérhetőségeink egyikén: 

Elérhetőségeink:

Telefon:  +36 27 /501-175
Fax:  +36 27 /501-186
E-mail:  firebox@firebox.hu

 

 

Országos lefedettség


Fire Box Kft.
2600 Vác, Avar utca 5.
+36 27/501-175
firebox@firebox.hu
©2016

Bisnode tanusitvany