Fire Box Kft.

Munkavédelem, Tűzvédelem és Környezetvédelem

Firebox / Hírek / Biztos jól ül? – Ezekre figyeljen az irodában!
Biztos jól ül? – Ezekre figyeljen az irodában!

 

Az ülőmunka, ahogy a belső szervekre, úgy vázizomzatunkra és a gerincünkre sincs jó hatással. Ám sokszor nem is vagyunk tudatában, hogy napi nyolc-tíz órában milyen sokat tudunk ártani az egészségünknek. Mégis mi mindent tehetünk azért, hogy ne üljük magunkat tönkre?

 

Nem nekünk való az ülés

Egyáltalán nem véletlen, ha irodai munkát végezve, az íróasztal mellett töltött napi nyolc-tíz-tizenkét óra után nem érzi jól magát, mert evolúciós szempontból nem való nekünk az ülő életmód, az emberi szervezet alapvetően nem erre lett kitalálva. A helyzet pedig akkor kezd drámaian romlani, mikor a kötelező testnevelés órák világán túl, ha az illető addig sportolt is, beül az irodába, és felhagy a rendszeres mozgással.

 

Megelőzés szempontjából legalább húsz-harminc percenként álljunk fel és sétáljunk, nyújtózzunk egy kicsit. Továbbá fontos, hogy ha tehetjük,  iktassuk be a rendszeres mozgást az életünkbe. Heti 150 perc intenzív sportolás lenne az ideális, ami lehet bármi: úszás, kerékpározás, futás, tánc, aerobic, jóga, pilates, stb.

 

 

 

Ülhetünk mi a legjobb irodaszéken, beállíthatjuk a legoptimálisabban, járhatunk sportolni és felállhatunk óránként, ám ha  alapvetően megterhel minket a pszichológiai környezetünk, vagy nincs levegő és természetes fény az irodában, mit sem ér az egész. 

A környezeti tényezők közül az akusztikus környezet nem megfelelő kialakítása, a nagy zajterhelés, negatív pszichikus hatásokkal jár, akkor is, ha a dolgozók már észre sem veszik a terhelést. Az irodák kialakításának fejlődése alatt megfigyelhető volt a hangos gépek kihelyezése az irodahelyiségből, amely hatására jelentek meg például fénymásoló helyiségek.

Ilyen az ideális munkaállomás:

–        az irodaszék ne legyen lefixálva

–        lehetőség szerint kagyló alakú ülőlapon üljünk, ami nem vágja a vádlinkat

–        kényelmesen meg legyen támasztva az alkar, a könyök és a csípő

–        az alkart nem metssze az íróasztal lapja

–        az ízületek (térd, boka, könyök) 90 fokos szögben legyenek

–        a képernyő teteje a fejünk búbjával egy magasságban, vagy 20 fokkal alatta legyen

–        alulról felfelé semmiképp ne nézzük a monitort, mert az nagyon megterheli, kiszárítja a szemet

Mi az az ökölszabály?  

Ha fél-egy öklömnyi távolság van a vádlink és az ülőlap között, akkor már egészségesen ülünk.  

 

Az ergonomikus munkakörnyezet kialakításával és a megfelelően beállított irodabútorokkal is rengeteget tehetünk az egészségünkért.

A legfontosabb az lenne, hogy minden tényezőre odafigyeljünk, és a tüneteket ne csak kezeljük, hanem megelőzzük. Sok apró gesztus, kis napi cselekedet, kellő odafigyelés az egészség kulcsa.

 

Egyéb munkavédelmi kérdés esetén keressen fel elérhetőségeink egyikén, vagy kérje egyedi árajánlatunkat.

Elérhetőségeink

Telefon:  +36 27 /501-175
Fax:  +36 27 /501-186
E-mail:  firebox@firebox.hu

 

 

 

 

Országos lefedettség


Fire Box Kft.
2600 Vác, Avar utca 5.
+36 27/501-175
firebox@firebox.hu
©2016

Bisnode tanusitvany