Fire Box Kft.

Munkavédelem, Tűzvédelem és Környezetvédelem

Firebox / Hírek / Erdőtüzek
Erdőtüzek

Az erdőtüzek kialakulását sok minden befolyásolja, például a globális felmelegedés, a szélsőséges éghajlat, de megállapíthatjuk, hogy az emberi felelőtlenség az élenjáró ok.

Az erdőtüzek tájformáló jellege mindig is jelen volt és sok minden okozhatja: egy összegyűjtött fénysugár, egy spontán reakció, egy avarégetés, egy eldobott cigarettacsikk, vagy sajnos egy szándékos gyújtogatás is.

A szárazság és a kevés eső, az egyre jobban felhalmozódó kiszáradt növény is nagymértékben hozzájárul az erdőtüzek kialakulásához.  A leggyakoribb erdőtüzek közvetlenül a felszínen alakulnak ki, de a felhalmozódott hőmennyiségből nem sokkal később a koronatüzek pusztító hatása is jelentőssé válhat.

Erdőtüzeknél gyakran felvetődik az a kérdés, hogy milyen gyorsan terjedhet a tűz. 

Vajon a menekülési lehetőségek adottak-e az erdőben tartózkodóknak?

A tapasztalati tények alapján megállapíthatjuk, hogy egy átlagos tűz terjedése az erdőben 9-10 km/h.

Amennyiben a szél felerősödik, könnyen elérheti a 20-22 km/h-s sebességet is.

Megállapíthatjuk tehát, hogy gyalogosan a tűz elől nagyon nehéz menekülni!

Az erdőtüzek nagy gazdasági károkat okoznak a lakóépületekben, vasútvonalakban és egyéb infrastruktúrákban is, de ne becsüljük le a fa állományban okozott károkat sem.

Vannak olyan erdőterületek, ahol pár év alatt képes regenerálódni a természet, de vannak sajnos olyan területek, például ősfenyvesek, ahol évtizedekig is eltarthat a regenerálódás.

Az erdőtüzek megakadályozása érdekében a jogszabályok meghatározzák a lakóépületek erdőtől való távolságát, a házak tűzállóságát, és továbbiakban a tüzelőanyagok tárolásának szabályait is.

Az erdők tűzbiztonságának érdekében komplex tervezési és műszaki intézkedések sorozatát alkalmazzák.

A szabályozás kiterjed a tűzgyújtási tevékenységre és ma már a technika lehetővé teszi, hogy a korai észlelés érdekében szenzoros és egyéb figyelőhálózatokat telepítsenek.

Az erdőjárók figyelmét felhívjuk, hogy a szabadon hagyott tüzek eloltása, az eldobott cigarettacsikkek és a gyújtóforrásként szolgáló üvegdarabok összegyűjtése is megakadályozhatja a tüzek kialakulását.

A környezet tisztítása is nagymértékben csökkentheti a kialakuló tüzeket.

Összefoglalva: az erdőtüzek megelőzésével nagymértékben csökkenthetjük az élővilág károsodását, a levegő szennyezését, és a gazdasági károkat.

Országos lefedettség


Fire Box Kft.
2600 Vác, Avar utca 5.
+36 27/501-175
firebox@firebox.hu
©2016

Bisnode tanusitvany