Fire Box Kft.

Munkavédelem, Tűzvédelem és Környezetvédelem

Firebox / Hírek / Ezek a szakmák ártanak az egészségnek
Ezek a szakmák ártanak az egészségnek

 

Vannak helyzetek, amikor egy munkavállalónak el kell döntenie, hogy megéri-e olyan munkahelyen maradni, ami súlyos és maradandó egészségkárosodást okoz.

A munkahelyi környezetben található anyagok esetenként megbetegíthetik a dolgozót. A foglalkozási betegségeket vegyi, biológiai vagy fizikai tényezők is kiválthatják.

A bőrfelszíni megbetegedések után az asztma a második leggyakoribb foglalkozási betegség világszerte.

Íme az egészségre ártalmas szakmák top listája:

Takarító

Néhány takarításhoz használt vegyszernek – még akkor is, ha „környezetbarát” vagy „természetes” jelzőkkel reklámozzák őket – olyan összetevői vannak, amelyek összefüggésbe hozhatók az asztma kialakulásával.

Fodrász

A hajfestékek színezőanyagai foglalkozási eredetű asztmához vezethetnek. Bár az eljárás a vendégekre nézve nem káros, a szakemberek vegyianyag-kitettsége egészen más szintű, hiszen naponta több órán keresztül bánnak a kemikáliákkal.

Gyári munkás

Azon üzemekben, ahol fémekkel, szilikátokkal vagy finom homokkal dolgoznak, jelentősen nő a szilikózisnak nevezett tüdőbetegség, valamint a tüdőrák kockázata.

Tűzoltó

Nyilván ha ég valami, közben nagyon sok káros anyag száll a levegőbe. Bár a belélegzett vegyi anyagok mennyisége lényegesen csökkenthető a háton viselt készülék segítségével, tagadhatatlan, hogy a tűzoltók az átlagosnál nagyobb mérgezésveszélynek vannak kitéve.

Útépítők, útkarbantartók

A szabadban dolgozók számára nagy és növekvő egészségügyi kockázatot jelent az erős napsütés, a nagy meleg, valamint az erős UV- (különösen az UV-B) sugárzás. Emellett a kátyúzáshoz, útjavításhoz használatos anyagok belélegzése is súlyosan károsítja az egészséget.

Építőipari munkás

A szigetelőanyagként használatos azbeszt számos egészségügyi problémát vethet fel, köztük a tüdőrák veszélyét is. Egy ideje ugyan már nem használják ezt a mérget az építőiparban, de a régi házaknál végzett munkálatok során óhatatlanul is találkozhatnak vele a szakemberek. Belégzése a tüdő varasodásához, szöveteinek elhalásához vezethet.

Egészségügyi dolgozó

Az orvosok, az ápolók és az adminisztrátorok a betegek miatt az átlagosnál nagyobb fertőzésveszélynek vannak kitéve, éppen ezért esetükben fokozott vitamin-, illetve ásványanyag-bevitelre, továbbá megelőző védőoltásokra van szükség.

Ha valakinél panaszok jelentkeznek, első körben forduljon allergológus vagy tüdőgyógyász szakorvoshoz, aki a szükséges vizsgálatok elvégzésével azonosítja a tünetek kiváltóit, majd javaslatot tesz a probléma megoldására, a gyógyszeres kezelés szükségességére. Fontos ugyanakkor az éves orvosi vizsgálatok elvégzése, illetve a munkakörnek megfelelő egyéni védőeszköz használata.

A Firebox Kft. szükség esetén elkészíti cége kockázatértékelését, illetve az egyéni védőeszközök juttatási rendjét.

Segítségért keresse fel weboldalunkat:
http://www.firebox.hu/…/munkavedelmi-szolgaltata…/index.html

http://www.firebox.hu/egyeb/elerhetosegek/index.html

Fire Box Munka-, tűz- és környezetvédelem fényképe.

Országos lefedettség


Fire Box Kft.
2600 Vác, Avar utca 5.
+36 27/501-175
firebox@firebox.hu
©2016

Bisnode tanusitvany