Fire Box Kft.

Munkavédelem, Tűzvédelem és Környezetvédelem

Firebox / Hírek / Figyelmetlenség a munkabalesetek egyik fő okozója
Figyelmetlenség a munkabalesetek egyik fő okozója

 

A kivizsgált munkabelesetek 67 %-a figyelmetlenség miatt történik, derült ki egy felmérésből.

Munkabaleset fogalma

A munkabaleset a Munka Törvénykönyve alapján olyan baleset, amely a munkavállalót a munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától, valamint a munkavállaló (sérült) közrehatásának mértékétől függetlenül. Munkabaleset a munkavégzéshez kapcsolódó közlekedés, szállítás, üzemi étkeztetés során elszenvedett baleset is; nem minősül munkabalesetnek viszont a lakásról a munkahelyre, illetve a munkahelyről a lakásra menet közben bekövetkezett baleset. (Kivétel, ha a munkáltató által biztosított járművel történt a baleset.)

A munkáltatónak a munkavédelmi törvény előírásai szerint minden balesetet ki kell vizsgálni. Amennyiben a munkáltató a bekövetkezett balesetet nem ismeri el munkabalesetként, úgy köteles erről értesíteni a sérültet (halál esetén a hozzátartozót), közölve a jogorvoslati jogosultságot is (illetékes munkabiztonsági és munkaügyi felügyelőség).

Hol volt a legtöbb baleset?

A legtöbb baleset – szám szerint 1805 – Budapesten volt, majd Pest megye következik 1415, Fejér megye 1030 balesettel – A legkevesebb  Tolna és Zala megyében fordult elő, 237, illetve 282 regisztrált eset történt. A balesetek közül több mint 4700 a 250 munkavállalónál kevesebb alkalmazottat foglalkoztató vállalatoknál fordult elő. A leginkább érintett korcsoport a 35-44 éveseké, a 14 247 munkabalesetből 3684 köthető ehhez a korosztályhoz.

A gépiparban 2986 munkabaleset volt, a feldolgozóiparban 2493, a szállítás, raktározás, posta, távközlés területén dolgozók körében pedig 1866. Az építőiparban 542 munkabaleset történt a január-szeptemberi időszakban, ebből 15 halálos kimenetelű volt.
A felügyeleti szervek 33,2 millió forint munkavédelmi és 2,04 millió forint eljárási bírságot szabtak ki – ismertette a jelentés.

További munkabalesettel kapcsolatos kérdése van? Forduljon Cégünkhöz bátran!

munkabaleset

 

 

 

 

 

 

 

 

www.firebox.hu

 
Országos lefedettség


Fire Box Kft.
2600 Vác, Avar utca 5.
+36 27/501-175
firebox@firebox.hu
©2016

Bisnode tanusitvany