Fire Box Kft.

Munkavédelem, Tűzvédelem és Környezetvédelem

Firebox / Hírek / Fontos tudnivalók a tűzvédelmi eszközök jelöléséről,elhelyezéséről
Fontos tudnivalók a tűzvédelmi eszközök jelöléséről,elhelyezéséről

 

A tűzvédelmi eszközök jelöléseinél számos érdekes jelzés létezik, tekintsük át először, hogy mit vegyünk figyelembe az elhelyezésnél és mire érdemes még odafigyelni.

Jogszabályi előírás

A tűzoltó-technikai terméket jól láthatóan, könnyen hozzáférhetően, úgy kell elhelyezni, hogy a tűzoltó készülék a legkedvezőtlenebb helyen keletkező tűz oltására a legrövidebb idő alatt felhasználható legyen, és állandóan használható, üzemképes állapotban kell tartani.

A 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet ennél többet nem is tartalmaz az elhelyezésről, így sok esetben a készenlétben tartó találja ki, hogy hová is helyezze a készüléket. A korábbi 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet jelentősen több segítséget adott így például meghatározta, hogy az “ott keletkezhető tűz oltására alkalmas” készüléket közösségi építményben a legfeljebb 1,35 m, akadálymentes elhelyezési magasságban kell rögzíteni. A javaslatunk az, hogy minden esetben rögzítsük a készüléket, hogy megakadályozzuk a sérülését vagy azt, hogy a helyéről eltávolítsák.

Tűzvédelmi jelekkel, piktogramokkal kell megjelölni az elhelyezett tűzoltó készülékeket, melyre két szabvány is rendelkezésre áll, ezek közül bármelyiket alkalmazhatjuk. Ezeket megtaláljuk az ISO 7010-es szabványban.

Piktogramok

Tűzvédelmi jelölések, biztonsági jelölések esetében a jel lehet kívülről vagy belülről megvilágított vagy utánvilágító jel, amely legalább a vonatkozó műszaki követelményben meghatározott ideig és mértékben alkalmas a céljának megfelelő fény kibocsátására. A vonatkozó műszaki követelmények a szabványban találhatóak, melyeket a gyártónak igazolnia kell. Tehát minden esetben kérjük el a forgalmazótól a teljesítményre vonatkozó dokumentumokat. A papírboltokban található sima öntapadók, melyek nem bocsátanak ki fényt, NEM MEGFELELŐEK!

Pontosabb információkért keresse fel cégünket elérhetőségeink egyikén!

Telefon: +36 27 /501-175
Fax: +36 27 /501-186
E-mail: firebox@firebox.hu

Fire Box Munka-, tűz- és környezetvédelem fényképe.

Országos lefedettség


Fire Box Kft.
2600 Vác, Avar utca 5.
+36 27/501-175
firebox@firebox.hu
©2016

Bisnode tanusitvany