Fire Box Kft.

Munkavédelem, Tűzvédelem és Környezetvédelem

Firebox / Hírek / Hideg időjárás: réteges öltözködéssel és forró italokkal védekezhetünk
Hideg időjárás: réteges öltözködéssel és forró italokkal védekezhetünk

 

A nagy hideg ugyan nem kedvez a járványok terjedésének, viszont a szervezet lehűlése elősegítheti a fertőző baktériumok, vírusok bejutását szervezetünkbe.

A hőmérséklet változásának hatását megfelelő, réteges öltözködéssel, a lakás fűtésével megelőzhetjük. A kihűlés veszélye nemcsak a szabad térben áll fenn, hanem belső térben is, ha tartósan 15 fok alatti hőmérsékleten tartózkodunk.

Az összes halálozást általában véve magasabb a téli hónapokban, mint nyáron.Télen a magasabb halandóságot elsősorban a légúti fertőző megbetegedések, influenza járványok okozzák.

Hideggel kapcsolatos sérülések, balesetek:
-fagyásos sérülések
-fagyás következtében végtagelhalás
-kihűlés
-elcsúszás, elesés

Mit tehetünk ellene?

Óránként 5-10 perc pihenő melegebb helyen!

Hidegnek minősülő munkahelyeken munkaszervezéssel kell biztosítani, hogy óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces (szélsőségesen hideg időjárási körülményeknél akár hosszabb időtartamban) pihenőidő beiktatása történjen. A pihenőidőt a környezethez képest melegebb (lehetőleg fűtött, komfortzónába eső), megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott pihenőhelyen töltsék el a munkavállalók.

Kell a védőruha – sapka, kabát, kesztyű!

– A hideg munkahelyi környezet is a dolgozókat érő megterhelések körébe tartozik, így erre vonatkozóan is el kell végezni a kockázatértékelést.

A kockázatértékelés eredményei alapján hideg elleni védőruha/védőeszköz (pl. meleg sapka, téliesített védőkabát vagy téliesített védőmellény, hideg elleni védőkesztyű, bélelt munkavédelmi bakancs stb.) biztosítása válhat szükségessé. Figyelembe kell venni a munka-, védőruházat/védőeszköz viseléséből adódó többletmegterhelést, a mozgást, látást és hallást (kommunikációt) korlátozó hatását is. A munka jellegére (pl. könnyű-, közepesen nehéz vagy nehéz fizikai munka) és a dolgozók általános egészségi állapotára, tapasztalatára is tekintettel kell lenni a védőeszközök juttatásakor, amelyhez a foglalkozás-egészségügyi szolgálat orvosának véleményét is ki kell kérni.

Fel kell hívni a munkavállalók figyelmét, hogy bármilyen egészségi állapotukkal összefüggő panasz, rosszullét, valamint sérülés esetén a tevékenységet azonnal hagyják abba, és gondoskodni kell arról, hogy szükség esetén igénybe vehessék a munkahelyi elsősegélynyújtást vagy az orvosi ellátást.

További segítségért forduljon a Fire Box csapatához!

Országos lefedettség


Fire Box Kft.
2600 Vác, Avar utca 5.
+36 27/501-175
firebox@firebox.hu
©2016

Weboldal készítés | Arculattervezés

Bisnode tanusitvany