Fire Box Kft.

Munkavédelem, Tűzvédelem és Környezetvédelem

Firebox / Hírek / Hidegben történő munkavégzés feltételei
Hidegben történő munkavégzés feltételei

A téli időjárás miatt tekintettel kell lenni a szabadban munkát végzőkre, akik munkaidejük nagy részét a hidegben, esőben, hóban töltik. Számukra a munkaadójuk köteles biztosítani a hideg elleni védőruhát.

A pontos meghatározást a munkavédelmi szakember adja meg és írja elő az egyéni védőeszköz juttatási rendben.

Elsősorban a szabadban végzett fizika munka (pl. építőipari, útépítés, szemétszállítás, fakitermelés) során kell különös gondot fordítani a hideg munkakörnyezet kedvezőtlen hatásai elleni fokozott védelemre.
A munkahely hidegnek minősül, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő 50%-nál hosszabb időtartamban szabadtéri munkahelyen a +4 °C-ot, illetve zárttéri munkahelyen a +10 °C-ot nem éri el.

Munkáltatóként a kimerültség megelőzése céljából intézkedéseket kell tenni. Óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni, ha a munkahelyi klíma zárttéri munkahelyen a 24 °C (K) EH értéket meghaladja, valamint a hidegnek minősülő munkahelyeken.

A hidegnek minősülő munkahelyen a munkavállalók részére +50 °C hőmérsékletű teát kell kiszolgáltatni. A tea ízesítéséhez a cukrot, illetve édesítőszert kell biztosítani.

A hideg munkakörnyezet esetében is szükséges elvégeztetni a kockázatértékelést.
A kockázatértékelés eredményei alapján hideg elleni védőruha/védőeszköz (pl. meleg sapka, téliesített védőkabát, hideg elleni védőkesztyű, bélelt munkavédelmi bakancs stb.) biztosítása válhat szükségessé. A munka jellegére (pl. könnyű, közepesen nehéz vagy nehéz fizikai munka) és a dolgozók általános egészségi állapotára, tapasztalatára is tekintettel kell lenni a védőeszközök juttatásakor, amelyhez a foglalkozás-egészségügyi szolgálat orvosának véleményét is ki kell kérni.

További munkavédelemmel kapcsolatos kérdés esetén keresse fel szakembereinket elérhetőségeink egyikén:

Elérhetőségeink:

Telefon: +36 27 /501-175
Fax: +36 27 /501-186
E-mail: firebox@firebox.hu
Web: http://www.firebox.hu/

Országos lefedettség


Fire Box Kft.
2600 Vác, Avar utca 5.
+36 27/501-175
firebox@firebox.hu
©2016

Bisnode tanusitvany