Fire Box Kft.

Munkavédelem, Tűzvédelem és Környezetvédelem

Firebox / Hírek / HOVA, MILYEN TŰZOLTÓ KÉSZÜLÉKET VÁLASSZAK?
HOVA, MILYEN TŰZOLTÓ KÉSZÜLÉKET VÁLASSZAK?

HOVA, MILYEN TŰZOLTÓ KÉSZÜLÉKET VÁLASSZAK?

A tűzoltó készülék egy tűzvédelmi eszköz, melyből a benne található tűzoltó anyagot belső nyomás hatására a tűzre tudjuk irányítani. A tűzoltó készülék segítségével ilyen módon a tűz megszüntethető, a veszély pedig elhárítható.

Ha tűzoltó készükékre van szükségünk, többféle fajtából választhatunk, amelyeket oltóanyag szerint csoportosíthatunk:

-Vízzel oltók: a vízzel oltó készülékek szilárd anyagok tüzeinél alkalmazhatóak. Bizonyos készülékek 1000 V villamos feszültségig használhatók.

-Habbal oltók: a habbal oltó készülékek szilárd, folyékony, illetve cseppfolyós szilárd anyagok tüzeinél egyaránt használhatók. Gumi- és műanyagtüzek esetén ez tekinthető a leghatékonyabb megoldásnak. Bizonyos készülékek az olajok és zsírok tüzeinek oltására is alkalmasak.

-Porral oltók:A porral oltó készülékek a hazai piacon talán a legnépszerűbb készülékek. Ennek egyik oka, hogy rendkívül jó áron elérhetők. A porral oltó készülékek közül a “BC” töltetű készülékek elsősorban tűzveszélyes folyadékok és gáztüzek oltásához, míg az “ABC” töltetű készülékek – a fentieken túlmenően – lánggal és parázslással égő szilárd anyagok tüzének az oltására alkalmasak.


Szén-dioxiddal (CO2) oltók:A szén-dioxiddal oltó készülékek folyadék- és gáztüzek esetén alkalmazhatók. A CO2 az egyik legtisztább oltóanyag, elektromos tüzek esetén is ajánlott a használata, nem okoz károkat a berendezésekben, szemben a porral oltó készülékekkel, amik működésképtelenné is tehetik azokat. Azonban zárt térben fokozott odafigyeléssel kell használni.

Megkülönböztethetjük tematikusan is, hogy hova, milyet érdemes választani:

IRODÁBA,KISÜZLETBE:
Irodai környezetekre jellemzően gázzal oltót szoktunk javasolni, mivel az oltópor és a hab sajnos nagyon sok kárt okoz a helyiségeken belül. Amennyiben számítógép is van az irodákban, úgy mindenképpen szükséges egy gázzal oltó készülék, mely eloltja a tüzet, de nem teszi tönkre az eszközöket.

A kijáratot minden esetben jelölje KIJÁRAT táblával, valamint a tűzoltó készülékek fölé is szükséges piktogramot elhelyezni 1,8 és 2,5 méteres magasság között.

A tűzoltó készüléket nem szükséges falra rögzíteni, de ajánljuk. Így nem sérül, nem teszik szekrénybe. Fali függesztő a legtöbb termékhez jár.

OTTHONRA:
Az otthoni környezetben a leggyakoribb tűzesetek a konyhai sütés, főzés és a villamos berendezések által keletkeznek.
A konyhai tüzek esetében mindenképpen olyan készülék kell, mely F típusú, azaz olajok tüzeire alkalmasak. Ezek a habbal oltók, melyekből már egy 2 literes készülékkel is el lehet oltani 40 liternyi olajat.

A kezdeti tüzek jelzésére a legjobb egy minőségi füstérzékelő. Szintenként legalább 1 eszközt helyezzen el. Ha konvektor vagy nyílt égésterű fűtőberendezés van, akkor mindenképpen el kell helyezni egy szén-monoxid jelzőt.

JÁRMŰVEKBE:
A járművek esetén jelentős különbség, hogy személygépjárműbe, kisteherautóba, tehergépjárműre, vagy motorcsónakra akarunk készüléket.

Személyautókba 2 kg ABC porral oltó készüléket szoktunk javasolni,
kisteherautók esetében 6 kg-os ABC porral oltókat ajánlunk, mivel itt már a szállított árú oltásával is számolni kell.

Tehergépjárműveknél és közúti forgalomban is résztvevő gépeknél az össztömegtől függően adja meg a jogszabály a szükséges mennyiséget.

-3,5 tonnától – 12 tonnáig 1 db 6 kg-os ABC porral oltó

-12 tonna felett 1 db legalább 12 kg-os vagy 2 db legalább 6 kg-os ABC porral oltó

Mezőgazdasági gépeknél és kalászos termények betakarításnál a 6 literes habbal oltó a jó választás, mivel az ABC porral nem leszünk hatékonyak. A jogszabály nem ABC porral oltót ír elő ezen gépeken, ez gyakori tévedés.

Motorcsónak esetén: A tűzoltó készülékekre vonatkozóan is a hajótest hossza a meghatározó, ezek alapján 12 méteres hosszig minimum 1 db 1 kg-os készülék, 12-15 méter között legalább 2 db 4 kg-os, 15-20 méter között 3 db 6 kg-os ABC tüzek oltására alkalmas porral oltót kell beszerezni.

Ha tűzoltó készüléket szeretne vásárolni, vagy bármilyen tűz,-munkavédelmi kérdése lenne, kérjük keresse fel Cégünket elérhetőségeink egyikén:

Elérhetőségeink:
Telefon: +36 27 /501-175
E-mail:firebox@firebox.hu
Web: www.firebox.hu

Országos lefedettség


Fire Box Kft.
2600 Vác, Avar utca 5.
+36 27/501-175
firebox@firebox.hu
©2016

Bisnode tanusitvany