Fire Box Kft.

Munkavédelem, Tűzvédelem és Környezetvédelem

Firebox / Hírek / Így kell helyesen ülni
Így kell helyesen ülni

Az ülőmunka nem csak a mozgásszervekre veszélyes, hanem a belső szervekre is rossz hatással van. A sok ülés a gerincbetegségek mellett növeli az agyvérzés, a szívinfarktus, a szívnagyobbodás és a vesebetegségek kockázatát is.

A helytelen üléskor majdnem kétszeresen (180 százalékosan) terhelődnek a porckorongok, az álláshoz képest. Ha mindez a nyomás állandóan féloldalasan és egyenetlenül jelentkezik, kialakulnak a mozgásszervi betegségek.

Mindezek elkerülhetők célzott aktív mozgással. A mozgás jó vérellátást biztosít az izmokban, és elősegíti, hogy a csontállomány ne épüljön le.
A helyes ülést azért is szükséges minél előbb megtanulni, mert ha rögzül a rossz testtartás, az izmok elkezdenek zsugorodni (többek között az alsó végtag izmai, valamint a mellkas izmai, és ez utóbbi kihat a légzésre is).

A helyes ülés alapszabályai:

-Üléskor akkor helyes a szék magassága, ha a talp alátámasztása mellett a térd és a csípő kb. 100-110 fokos szögben van.

-Az ülő felület akkora legyen, hogy a széken hátra csúszva ne vágja az ülés a térdhajlatot.

-A szék támlája támassza meg a lapocka alsó csücskét. Jó, ha a derék is megtámasztott.

-Aktív izommunkát biztosít ülés közben, ha a szék ülő felülete mobil, illetve instabil, például levegővel töltött párna.

-Fontos, hogy ülésnél az asztal is megfelelő magasságú legyen, azaz felhúzott váll és görbe hát nélkül az alkar kényelmesen legyen alátámasztva írás közben.

Aki munkája miatt egész nap ül, legalább óránként álljon fel, és végezzen néhány aktív gyakorlatot végezzen.

A képernyő előtti munkavégzés esetén egy külön jogszabály rendelkezik arról, hogy a munkavállaló folyamatos képernyő előtti munkavégzését óránként legalább 10 perces, össze nem vonható szünetekkel kell megszakítani. Képernyős munkakörnek az olyan munkakör minősül, amely a munkavállaló napi munkaidejéből legalább 4 órában képernyős munkahelyen képernyős eszköz használatát igényli, ideértve a képernyő figyelésével végzett munkát is.

Előzze meg a mozgásszervi betegségeket, legyen tudatos!

Országos lefedettség


Fire Box Kft.
2600 Vác, Avar utca 5.
+36 27/501-175
firebox@firebox.hu
©2016

Weboldal készítés | Arculattervezés

Bisnode tanusitvany