Fire Box Kft.

Munkavédelem, Tűzvédelem és Környezetvédelem

Firebox / Hírek / Melyik a jó menekülési útvonal?
Melyik a jó menekülési útvonal?

Az épület teljes menekülési útvonala műszaki irányelv szerinti számítással meghatározott szabad szélességgel rendelkezik.

A menekülési útvonal építményszerkezeteinek tűzvédelmi jellemzői megfelelnek a jogszabályban rögzített elvárt tűzállósági teljesítmény és tűzvédelmi osztály követelményeknek.

A menekülési útvonal hő- és füst elleni védelme a jogszabályban rögzített követelményeknek megfelelően megoldott és a menekülési útvonalon legfeljebb 15 %-ban beépített vagy elhelyezett installációk, dekorációk és anyagok nem rontják a hő- és füstelvezetés hatékonyságát.

A menekülési útvonal teljes hossza biztonsági világítással, menekülési jelekkel és menekülési útirányjelző rendszerekkel ellátott, a vonatkozó műszaki követelményeknek megfelelően.

A menekülési útvonal nyílászárói a menekülés irányába nyílnak, küszöbbel nem rendelkeznek, de ha mégis, akkor magassága a 15 mm-t nem haladja meg, valamint a szabad szélességük, átbocsátóképességük biztosítják a kiürítés követelményeit.

 

 

 Kedves Olvasó!

A menekülési útvonalakkal kapcsolatban a fenti szöveg jól tükrözi, hogy a műszaki nyelvben mennyire pontosan kell minden esetben meghatározni a vonatkozó irányelveket.

De nézzük, hogy a mindennapi ember számára hogyan fordítható ez le, hogy megértsük a lényeget.

A menekülési útvonal meghatározása alapján az egyik legfontosabb tényező, hogy a megfelelő szélességben történjen a helységek, épületek, épületrészek kiürítése.

A menekülési útvonal azt a célt szolgálja, hogy az épületben tartózkodók bármilyen rendkívüli esemény (tűz, robbanás, terrorcselekmény) során az épületet a leggyorsabban és leghatékonyabban tudják elhagyni.

Ezért a menekülési útvonalak kijelölése, szabadon hagyása, a rajta lévő jelek jól láthatósága, az ajtók nyithatósága mindenki számára rendkívül fontos szempont!

Nagyon sokszor találkozunk a gyakorlatban, az ellenőrzéseink során azzal, hogy a menekülési útvonalakat leszűkítik, nem odavaló anyagokat tárolnak vagy esetleg dekorációkat helyeznek el rajtuk.

Ám mindig gondoljunk arra, hogy ezzel az objektumokban tartózkodók életét veszélyeztetjük!

A tűzeseteknél nagyon lényeges szempont, hogy a füstelvezetés az objektumokból megfelelően történjen.  Ezért a füstelvezetéshez szükséges eszközök, berendezések eltorlaszolása, megrongálása szintén emberi életeket veszélyeztet.

Külön kell megemlítenünk, hogy a menekülési útvonalak jelzéseit mindig kövessük figyelemmel és amennyiben azok megrongálódnak vagy nem üzemelnek, azt azonnal jelezzük az üzemeltetőknek!

A menekülési útvonalak sokszor az életünket jelentheti.  Ezért az előírások tiszteletben tartása mindnyájunk számára fontos!

 

Országos lefedettség


Fire Box Kft.
2600 Vác, Avar utca 5.
+36 27/501-175
firebox@firebox.hu
©2016

Bisnode tanusitvany