Fire Box Kft.

Munkavédelem, Tűzvédelem és Környezetvédelem

Firebox / Hírek / Munkavédelem: Klímaberendezés karbantartása
Munkavédelem: Klímaberendezés karbantartása

Munkavédelem: Klímaberendezés karbantartása

Szeretném felhívni a figyelmüket, hogy a klímaberendezés karbantartásának, fertőtlenítésének, tisztításának elmaradása komoly egészségügyi problémákat okozhat, amely nem csak a munkahelyen, de a légkondicionáló berendezéssel rendelkező személygépjármű használata során is jelentkezhet.

A nem megfelelő klíma veszélyezteti a munkavállalók egészségét, a klíma használata ugyanis a teljes szervezetünkre hatással van, amely elsősorban a légzőrendszerre és a vérkeringésre hat.

Az ideális klíma általi hőmérséklet megítélése elég szubjektív, így a tünetek jelentkezése igen változó lehet, attól függően ki mennyire érzékeny.

A klimatizált helység levegője gyakran száraz, ez okozhat légzési panaszokat, légszomjat, a szem, a torok és az orr nyálkahártyák szárazságát. Emellett fejfájást, szédülést, kimerültséget is tapasztalhatunk. Sokaknál jelentkezik megfázásos, allergiás tünet (orrfolyás, tüszkölés, köhögés, könnyezés), akár kötőhártya-gyulladás és fogfájás is. A száraz levegő a bőrünkre is szárító hatással van. Ha a hideg levegő közvetlenül ér minket, akkor ízületi fájdalmak és gyulladások is kialakulhatnak.

Ha klímaberendezés légtisztító és szűrő rendszere nem kellően tiszta, akkor még több gondot is okozhat, mivel ez a zárt rendszer kedvez a baktériumok, vírusok és gombák elszaporodásának. Igen ritka, de annál veszélyesebb lehet a legionellosis és a szisztémás gombafertőzés, melyek kórokozói a légkondicionáló rendszerében megtelepedve és a levegőbe jutva okozhat megbetegedést.

Legionellosis: A betegséget a levegőbe porlasztott fertőzött vízcseppek okozzák. Klinikai tünetek azonban csak akkor következnek be, ha más rizikótényező is jelen van, mint pl.: dohányzás, idült tüdőbetegség, immunhiányos állapot, cukorbetegség, krónikus vesebetegség.

 

A betegség 2-10 napos lappangási időt követően influenzához hasonló tünetekkel – magas lázzal (Pontiac- láz), felfájással, izgatott köhögéssel, mellkasi- és izomfájdalommal – kezdődik. Elsősorban a tüdőben okoz gyulladásos folyamatot, amely röntgenképe igen változatos lehet. Súlyos és kezeletlen esetekben a primer tüdő gócokból a kórokozó a bőrbe, szívbe, májba és a belekbe jutva igen változatos tünetekkel járó gyulladásos betegség kialakulásához vezethet.

Szisztémás gombafertőzés: A gombafertőzés még gyakoribb lehet, mint a legionellosis. Sokszor egyszerre több gombafaj okozza a betegséget. Ebben az estben is főleg a legyengült szervezetek, a krónikus betegségben szenvedők vannak kitéve a fertőzés okozta súlyos tünetek jelentkezésének.

A gombák spórája a légutakba jutva, főleg alsólégúti megbetegedést és tüdőgyulladást okoz és a  radiológiai vizsgálat során nem lehet egyértelműn eldönteni a fertőzés okát, ezért fontos a vérből történő gomba antigének kimutatása. Ha ez nem jár sikerrel, akkor a tüdőből szövettani mintavételt kell venni. A kezelést minél hamarabb el kell indítani, mivel nem kezelt esetben a gomba megtámadhatja a szívet, a vesét, a szemeket és akár agyhártyagyulladást is okozhat.

Az előzőekből kiderül, hogy az egészségünk múlhat a különböző speciális szűrők rendszeres karbantartásától. Akár otthon, a munkahelyen, az autóban felszerelt klímát évente legalább egyszer vegyszeresen ki kell tisztítatni. Ha azonban szakember szerint a szűrőt már nem elég vegyileg kezelni, akkor az egészet ki kell cserélni. Ezzel sok bajt előzhetünk meg. Emellett gondoskodjunk a mérsékelt hűtésről, ne tartózkodjunk a klímából kiáramló hideg levegő útjában.

klima

Nem szabad elfelejtkezni a rendszeres szellőztetésről sem. A “szárító” hatás ellen bőséges folyadék bevitellel, hidratáló krémek és műkönny használatával védekezhetünk.

A fentiek alapján, az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkafeltételek kialakítása érdekében a munkahelyi klímaberendezéseken mellett a céges gépjárművekben lévő klímarendszer rendszeres (évente legalább 1 alkalommal történő) tisztításáról és annak dokumentálásáról is gondoskodni szükséges.

 

Országos lefedettség


Fire Box Kft.
2600 Vác, Avar utca 5.
+36 27/501-175
firebox@firebox.hu
©2016

Weboldal készítés | Arculattervezés

Bisnode tanusitvany