Fire Box Kft.

Munkavédelem, Tűzvédelem és Környezetvédelem

Firebox / Hírek / Néhány szó a gépjárműtüzekről
Néhány szó a gépjárműtüzekről

A gépjárműtüzek száma évről-évre folyamatosan növekszik. Pedig ezek egy része kis odafigyeléssel megelőzhető lenne.

A legtöbb tűz a motortérben, valamilyen elektromos berendezés közelében, vagy az üzemanyag rendszernél alakult ki.

A tűz kialakulásához az éghető anyag, a gyújtóforrás és  az oxigén együttes jelenléte kell. 

A motortérben nagyon sok gyúlékony anyag van. Egy sérült szigetelés, egy kidörzsölt kábel, elöregedett alkatrész vagy folyó olaj könnyen okozhat tüzet.

A statisztikák szerint az esetek mintegy harmadánál pedig az utastérben keletkezik tűz, a műszerfal alatti kábelkötegeknél, elektromos zárlat során.

Mit tehetünk, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a tűz kialakulásának esélyét?

Az autó műszaki állapota nagyon fontos: a rendszeres karbantartást, szerelést bízzuk mindig szakembere!

Egy váratlan műszaki hibára természetesen nem lehet felkészülni, de ha  rendszeresen karbantartjuk, szervízben átnézetjük autónkat, valószínűleg kisebb esély van arra, hogy a fent említett problémák miatt tűz keletkezzen.

Ezenkívül az is fontos, hogy NE tároljunk tűz- és robbanásveszélyes anyagot, hulladékot, aeroszolos terméket sem az autóban! Ne feledjük, hogy az alkoholtartalmú kézfertőtlenítőt sem szabad parkoláskor a tűző napon álló autó utasterében hagyni!

Mit tehetünk mégis ha kigyullad az autó?

Ha füst- vagy égett szagot érzünk vezetés közben, azonnal álljunk félre!

Ne feledjük, hogy minden esetben először az utasok biztonságáról kell gondoskodni, csak ezután foglalkozzunk az autóval!

Ha a füst a motortérből jön, csak lassan, oldalról nyissuk fel a motorháztetőt, hiszen ha a kezdődő tűz hirtelen levegőt kap, hatalmas lánggal kicsap és súlyos égési sérüléseket okozhat.

Ha van nálunk tűzoltó készülék, a motorháztetőt csak annyira nyissuk fel, hogy a résen keresztül megkezdhessük az oltást.

Ám abban az esetben, ha a lángok már túl nagyok ahhoz, hogy magunk eloltsuk, menjünk biztonságos távolságba és inkább a testi épségünk megóvására koncentráljunk.

6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szerint:

  1. 107.§ (1) Tehergépkocsin, mezőgazdasági vontatón és lassú járművön, továbbá a tehergépkocsiból és pótkocsiból, valamint nyerges vontatóból és félpótkocsiból álló járműszerelvényen, amelynek megengedett legnagyobb össztömege

a) meghaladja a 3500 kg-ot, de legfeljebb 12 000 kg,  1 db legalább 6 kg-os

b) meghaladja a 12 000 kg-ot,  1 db legalább 12 kg-os vagy 2 db legalább 6 kg-os

A, B és C tűzosztályú1) tüzek oltására alkalmas, szabványos2), por oltóanyagú hordozható, porral oltó tűzoltó készüléket kell készenlétben tartani a járműtűz eloltására.

1) A tűzosztályokra vonatkozóan lásd az MSZ EN 2:1992/A1:2005 „A tüzek osztályozása” c. szabványt.

2) Lásd MSZ EN 3.

(2) Az autóbuszon a járműtűz eloltására

a) 30 személy befogadóképességig   1 db legalább 3 kg-os,

b) 31–100 személy befogadóképesség között   1 db legalább 6 kg-os,

c) 100 személy befogadóképesség felett   1 db legalább 12 kg-os vagy  2 db legalább 6 kg-os

A, B és C tűzosztályú1) tüzek oltására alkalmas, szabványos2), por oltóanyagú hordozható, porral oltó tűzoltó készüléket kell készenlétben tartani.

1) A tűzosztályokra vonatkozóan lásd az MSZ EN 2:1992/A1:2005 „A tüzek osztályozása” c. szabványt.

2) Lásd MSZ EN 3.

(3) Az (1)–(2) bekezdésekben meghatározott tűzoltó készülékek más oltóanyagú, de legalább azonos oltási teljesítményű hordozható tűzoltó készülékkel helyettesíthetőek.

(4) A veszélyes anyagot szállító járművön a veszélyes áruk közúti szállítására vonatkozó jogszabályban előírtaknak megfelelő, de legalább az (1) bekezdés szerinti tűzoltó készüléket kell készenlétben tartani.

(5) A városi forgalomban közösségi közlekedésben használt, 22 főnél több utas szállításra alkalmas (M3 I. osztályú) autóbuszt – a (2) bekezdésben meghatározott tűzoltó készülék mellett – el kell látni az autóbusz motorterében keletkezett tüzek oltására alkalmas, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság engedélyével rendelkező önműködő, tűzoltótechnikai termékkel.

 

 

 

Országos lefedettség


Fire Box Kft.
2600 Vác, Avar utca 5.
+36 27/501-175
firebox@firebox.hu
©2016

Bisnode tanusitvany