Fire Box Kft.

Munkavédelem, Tűzvédelem és Környezetvédelem

Firebox / Hírek / Szabadtéri tűz a nemzeti ünnep alatt
Szabadtéri tűz a nemzeti ünnep alatt

 

A nemzeti ünnepen az egész ország területén keletkeztek szabadtéri tüzek, a legtöbb Borsodban.

Gyakorlatilag a tűzesetek háromnegyedében szabadtéri tüzet oltottak a hivatásos, önkormányzati és önkéntes egységek. Az országban továbbra is általános tűzgyújtási tilalom van érvényben.

Szerdán ötvenöt alkalommal riasztották a hivatásos tűzoltókat szabadtéri tűz miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A leégett területek nagysága tíz négyzetmétertől tizenhét hektárig terjedt. A miskoci és az ózdi egységek tizenkét alkalommal avatkoztak be ilyen jellegű káreset miatt. Szendrő határában a helyi tűzoltók tíz, a mezőkövesdiek Sálynál tizenöt, míg a kazincbarcikaiak Kelemér külterületén tizenhét hektáron oltották a lángoló növényzetet. Az esetek során senki sem sérült meg.

Az időnként jelentős kárral járó tüzek megelőzhetőek, ha tisztában vagyunk a szabadtéri égetés szabályaival:

-Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni.

-Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésre vonatkozó rendelete, akkor az tilos. Budapest teljes közigazgatási területén tilos a zöldhulladék-égetés.

-A külterületi tarlóégetést és vágott növények égetését a munkálatok előtt tíz nappal engedélyeztetni kell a helyi katasztrófavédelmi kirendeltséggel.

-A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról.

-Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani.

-Ha feltámad a szél, azonnal hagyjuk abba az égetést és oltsuk el a tüzet.

A szabályok megszegése tűzvédelmi bírsággal sújtható. Ha valaki a kertjében úgy éget zöldhulladékot, hogy azt nem engedélyezi önkormányzati rendelet, vagy nem a rendeletben meghatározott időben végzi, az 20 ezer forinttól 60 ezer forintig terjedő bírságra számíthat. Aki engedély nélkül éget külterületen, az 50 ezer forinttól fél millió forintig terjedő bírságra számíthat.

Ha az égetés során akkora tűz keletkezik, ami miatt a tűzoltóknak be kell avatkoznia, 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet a bírság.

Egyéb tűzvédelmi kérdéssel kapcsolatban forduljon szakértő kollégáinkhoz, vagy látogasson el honlapunkra!

http://www.firebox.hu/…/altalaban-a-tuzvedelemrol/index.html

tűz

Országos lefedettség


Fire Box Kft.
2600 Vác, Avar utca 5.
+36 27/501-175
firebox@firebox.hu
©2016

Weboldal készítés | Arculattervezés

Bisnode tanusitvany