Fire Box Kft.

Munkavédelem, Tűzvédelem és Környezetvédelem

Firebox / Hírek / Rákkeltő munkakörök a mindennapokban
Rákkeltő munkakörök a mindennapokban

 

Kevesen tudják, hogy törvény védi azokat a munkavállalókat, akik munkahelyükön nap, mint nap rákkeltő anyagokkal dolgoznak .

A munkavállalók védelmében a 26/2000. (IX.30.) EüM rendelet a mérvadó, mely megfogalmazza, hogy az egészségkárosodás megelőzése érdekében a munkáltató felelőssége, hogy legalább kétévente vagy változás esetén azonosítsa az anyagot, és felbecsülje a kockázatot, ezen belül a kitettség mértékét és idejét.

Ennek értelmében a munkáltatónak csökkentenie kell a kockázatot a rákkeltő és mutagén anyagok helyettesítésével.

Rengeteg, az egészségre veszélyes szakma létezik, az alábbi tíz munkakörben például meglehetősen magas a daganatos megbetegedések kockázata. Persze, a rákkeltőknek való kitettség munkahelyenként és munkakörönként is eltérő lehet, az érintetteknek mégis jobb utánajárniuk, hogy mit tesz a munkáltató az ember védelme érdekében.

Az alábbi munkakörök a legveszélyesebbek egészségünkre nézve:

-A textilgyártásban a ruhák kezelésére sok helyen használnak rákkeltő vegyszereket, formaldehidet, króm- vagy brómvegyületeket és azoszínezékeket.

-Az útépítések során használt aszfalt, szurok és kátrány a benzol és benzopirén miatt veszélyes. Belélegezve növeli a tüdő-, a száj-, a torok- és a gégerák kockázatát.

-A gumigyártás és -feldolgozás közben is felszabadulhatnak káros vegyületek.

-A szobafestők benzolt vagy ólom-kromátot tartalmazó festékkel dolgoznak, ami hosszútávon növelheti a leukémia, a tüdő- és a hólyagrák kockázatát.

-A cipőgyártás során belélegezhető bőrpor és az oldószerek a légzőszervi daganatok és a leukémia kockázatát növelik hosszútávon.

A biztonságos munkavégzés érdekében létfontosságú az egyéni védőeszközök biztosítása és használata ezekben a munkakörökben, hogy csökkentsük a rák kialakulásának veszélyét.

További kérdése van?

Elérhetőségeink:

Telefon: +36 27 /501-175
Fax: +36 27 /501-186
E-mail: firebox@firebox.hu
Web: www. firebox.hu

http://www.firebox.hu/…/munkavedelmi-szolgaltata…/index.html

Fire Box Munka-, tűz- és környezetvédelem fényképe.

Országos lefedettség


Fire Box Kft.
2600 Vác, Avar utca 5.
+36 27/501-175
firebox@firebox.hu
©2016

Bisnode tanusitvany