Fire Box Kft.

Munkavédelem, Tűzvédelem és Környezetvédelem

Firebox / Hírek / Tartós hidegben végzett munka szabályai
Tartós hidegben végzett munka szabályai

A téli időjárás beköszöntével és a fagyos napok gyakoribbá válásával fokozottan jelentkezhetnek a hidegben történő munkavégzés kedvezőtlen hatásai.

Elsősorban a szabadban végzett fizikai munka során kell különös gondot fordítani a munkavállalók védelmére. Ilyen munkakörök pl.: építőipari tevékenység, útburkolás, útépítés, fakitermelés, tetőfedés, szemétszállítás stb.

 

 

A hideg munkakörnyezetben végzett fizikai munka veszélyét elsősorban a szövetek lehűlése jelenti, illetve az ebből következő diszkomfort és hidegsérülés. A rendkívül hideg környezet fáradtságot okozhat, fokozhatja a kéz remegését, valamint csökkentheti a kéz szorítóerejét, mindezek hozzájárulhatnak a balesetveszélyes helyzetek kialakulásához. A tartósan hidegben végzett munka a hőszabályozás felborulásához, emlékezetvesztéshez és mentális kimerüléshez vezethet. Ezen egészségkárosító kockázatok miatt a fiatalkorúak, és várandós nők számára ez tiltott munkakörülmény.

A szabadtéri munkahely akkor minősül hidegnek, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő 50%-nál hosszabb időtartamban a +4 °C-ot nem éri el. Zárt térben történő munkavégzés esetén a megfelelő munkahelyi klíma biztosítása könnyebben megoldható, mint a szabadtéri munkavégzés során. A zárttéri munkahely hidegnek minősül, ha a hőmérséklet a munkaidő 50 %-nál hosszabb időtartamban a +10 °C-ot nem éri el.

Hideg évszakban szellemi munka esetén 20-22 °C, könnyű fizikai munka esetén 18-20 °C, közepesen nehéz fizikai munka esetén 14-18 °C, míg nehéz fizikai munka esetén 12-14 °C munkahelyi (lég)hőmérsékletet kell biztosítani a dolgozók számára.

Illetve íme az 5 legfontosabb dolog, melyhez a legnagyobb hidegben jogunk van:

  • 1. Pihenőidő
  • 2. Megfelelő fűtőtest
  • 3. Védőital
  • 4. Védőruházat
  • 5. Munka alól való felmentés, indokolt esetben.

A hideg munkakörnyezet is a dolgozókat érő megterhelések körébe tartozik, így erre vonatkozóan is el kell végezni a kockázatértékelést, így a kockázatértékelés megállapításai alapján hideg elleni védőeszköz, védőruha (pl. meleg sapka, téliesített védőkabát vagy védőmellény, hideg elleni védőkesztyű, bélelt munkavédelmi bakancs stb.) biztosítása válhat szükségessé.

Ha kockázatértékelésre lenne szüksége, vagy további munkavédelmi kérdése van, kérjük keresse fel cégünket elérhetőségeink egyikén:

Elérhetőségeink:

Telefon: +36 27 /501-175

E-mail: firebox@firebox.hu

 

Országos lefedettség


Fire Box Kft.
2600 Vác, Avar utca 5.
+36 27/501-175
firebox@firebox.hu
©2016

Bisnode tanusitvany