Fire Box Kft.

Munkavédelem, Tűzvédelem és Környezetvédelem

Firebox / Hírek / Tűzveszély a lakásban
Tűzveszély a lakásban

Az ember nem is gondolná, mi minden jelenthet tűzveszélyt egy lakásban. A tüzek nagy része valamilyen szabályszegés következményei. A lakástüzek egyik csoportja az elektromos tüzek, ezeknek az előfordulása a leggyakoribb.

A lakásokban kiépített villamos hálózatok csak egy bizonyos terhelést bírnak el, ezért védelmi okokból kismegszakítókat, olvadó betéteket építenek be a hálózatokba annak védelmére. Ezek kiiktatása, „áthidalása” nem megengedhető, mivel nem véletlenül oldanak le egyes esetekben. A leoldás visszajelzés, hogy a használni kívánt villamos berendezéssel valamilyen probléma van, vagy a használt csatlakozási pont már túl van terhelve.

-A konnektorok és a kapcsolók kötéseit érdemes rendszeresen ellenőrizni nem lazultak-e meg, a falban a rögzítésük stabil-e.

-A lámpatesteknél is előfordulhat túlterhelés, mivel gyakori, hogy az erősebb fény érdekében nagyobb teljesítményű izzót tekernek a foglalatba, ami ennek következtében túlmelegszik, összesül és esetlegesen kigyulladhat.

-A fürdőszobákban külön veszélyforrást jelen a párás, nedves környezet. A fürdőben használt villamos berendezéseknél általában a világítással van a legkevesebb gond, mivel az közvetlenül van bekötve. A fürdőben használt villamos kézi berendezéseknél (hajszárító, hajsütővas, villanyborotva, stb.) a használat előtt érdemes egy kicsit kiszellőztetni, mivel ezeket az eszközöket általában fürdés után használjuk és a páralecsapódás rajtuk esetlegesen zárlatot és áramütést, tüzet okozhat.

-A konyhai villamos berendezések, gépek használata során a következőkre érdemes figyelni az általános szabályokon kívül: A villanytűzhely magában nem jelent külön veszélyt, mivel az általában közvetlenül a hálózatba van bekötve. A bekapcsolt villanytűzhelyet ne hagyjuk felügyelet nélkül, mivel a felrakott étel alól elfogyhat a víz, vagy túlmelegedhet az olaj és kigyulladhatnak. A konyhai gépeket általában nem szabad folyóvízzel mosni, mivel a géptestbe bejutó víz a későbbi használat során zárlatot és ez által akár tüzet is okozhat.

-A lakóegységekben a villamos rendszereket ugyanúgy időszakosan felül kell vizsgáltatni, mint a társasházak közösségi tereit, a lakások felülvizsgálatát a tulajdonosnak, bérlőnek kell elvégeztetni.

Illetve érdemes porral oltó, vagy más, a tűzveszélynek megfelelő tűzoltó készüléket beszerezni, amelyet jól láthatóan, könnyen hozzáférhetően, úgy kell elhelyezni, hogy a tűzoltó készülék a legkedvezőtlenebb helyen keletkező tűz oltására a legrövidebb idő alatt felhasználható legyen, és állandóan használható, üzemképes állapotban kell tartani.

Egyéb munka, tűzvédelmi kérdés esetén, szakembereink állnak rendelkezésükre.

Országos lefedettség


Fire Box Kft.
2600 Vác, Avar utca 5.
+36 27/501-175
firebox@firebox.hu
©2016

Bisnode tanusitvany